Motor Design Sweden AB

Företaget grundades 1992 av Kent Karlsson och det ligger en halv timmes bilkörning söder om Göteborg. Motor Design utvecklar, bygger och säljer motorer för alla former av motorsport, primärt racing, rally och rallycross. Man tar fram egna unika konstruktioner främst för Volvos basmotorer och utvecklar, producerar och tillhandahåller tjänster och högprestandamotorer liksom komponenter för alla kategorier motorsport.

Produkter och Historik

Största och framgångsrikaste Motor Design -produkt är 2V EVO cylinderhuvud, som är tilläggsklassat av Volvo för rally. Motor Design har ett heltäckande program för alla klasser från 2,4L till 3,2 L. Hundratals motorer med EVO cylinderhuvud är nu i insats och antalet kunder och brukare växer stadigt ännu.

Motor Design är också engagerade i utveckling av 4V motorer främst i turboutförande för rallycross Div 1 men även för högpresterande sugmotorer och sådana applikationer tas också fram. 

Motor Design har erfarenhet från ETCC och STCC samt DTC med Volvo under perioden 2003 till 2006. Det har lett till egen utveckling av unika fullrace Motor Design 4- och 5-cylindriga full race cylinderhuvud liksom torrsumpar till Volvos nuvarande sug- och turbomotorer. Dessa motorer finns även i ett antal olika bilar tillverkade av Renault och Ford. Konstruktionen är fullt utvecklad och har redan körts med framgång i rallycross Div 1, då i en version som anpassats till en Hyundai 4-cyl. motor.

Motor Designs senaste utveckling är ett unikt “EVO” cylinderhuvud för den 4-cylindriga Duratec-motorn, som finns i Volvobilar och givetvis i många Ford- och Mazda-produkter. Erfarenheter från 2V EVO har använts vid utvecklingen. Hållbarhet och tillförlitligheten hos Motor Design EVO Duratec cylinderhuvud har bevisats när M.S.E/Ford Team RS Sweden (motorer byggda av Ultra Motor) framgångsrikt tävlat med Ford Fiesta Div 1 rallycross i European Championship under 2008, med Andreas Ericsson och rallyesset Marcus Grönholm som namnkunniga och framgångsrika förare.

Motor Design har också utveckling av och stort sortiment drivlineprodukter inklusive högprestanda växellådor och slutväxlar för bakhjulsdrift.

Motor Design utbud och service

Motor Design utvecklar och säljer komponenter liksom byggnation av motorer, därtill olika bearbetning och tillverkning. Man har egen flödesbänk och motortestrigg för bromsning och optimeringsarbete.

Företaget är i fortsatt expansion och en 4WD rolling road kommer i nära framtid adderas till de redan rymliga och ändamålsenliga faciliteterna. Företagets verksamhet har utvecklats fortlöpande under åren och är numera betydligt mer än ett traditionellt trimningsföretag.

Motor Design

Från E6 söderut ta av vid avfart en mot Tjolöholm, ta norrut mot Fjärås gamla E6:an, efter 1 km till höger vid Shell-tappen, åk under järnvägen och sedan efter 1 km ta söderut i mot Gällinge. Följ vägen 5 km och Motor Design finner man direkt vid avtag väg mot Finas Torpgård